Veranda|

Bijgebouw

Grondwerken bij een woonuitbreiding - wat moet u weten?

07 / 02 / 2022

Bij de plaatsing van een woonuitbreiding, veranda of vrijstaand bijgebouw komen vaak grondwerken kijken. Goed begonnen is half gewonnen, daarom overlopen we in deze blog een paar zaken die belangrijk zijn voor een vlot verloop van de werken.

Wat zijn grondwerken juist? 

Met grondwerken bedoelen we de overkoepelende term voor alles wat te maken heeft met delven en funderingen gieten. De fundering is de basis waarop de constructie rust.

We maken daarbij het onderscheid tussen een bijgebouw dat los in de tuin staat en een veranda die aan de woning zelf wordt gebouwd. Een woordje uitleg.

Geen grondwerken nodig voor een los bijgebouw 

Bij dit type constructie hoeft u het gebouw niet te voldoen aan bepaalde bouwvoorschriften. Het gewicht is in dit geval goed verdeeld en ook de isolatiewaarden zijn minder streng. Aan een vloerplaat hebben we daarom genoeg om het bijgebouw stabiel te plaatsen. Een vloerplaat betekent dat we beton storten en dat 20 cm diep.

Wel grondwerken nodig voor een woonuitbreiding

Kiest u voor een veranda aan de woning zelf? Dan zijn funderingen zeker nodig.
Daar waar de ramen op de vloerplaat steunen, komt er extra gewicht bij en moeten we dieper delven, tot aan de vaste grond. Een dergelijke fundering zorgt ook voor een goede verankering aan de bestaande woning.
Beton storten doen we in dit geval van ongeveer 50 cm breed en 70-80 cm diep.

Bent u er nog niet aan uit welk type uitbreiding u wenst? Onze collega’s overlopen met veel plezier de mogelijkheden.

Hoe lang duren de grondwerken?

Veel hangt af van de grootte en de complexiteit van de werken. Spreken we over funderingen gieten en een vloerplaat leggen, dan rekent u best minstens 2-3 dagen. Zo kan het beton ook netjes uitdrogen.

Komen er zaken bij, zoals vb. een muur(tje) bijmetselen – want dat doen we ook -, dan kan de duurtijd oplopen tot makkelijk een week.

Ook het weer speelt een rol. Bij langdurig regenweer stellen we de werken liever even uit. 

Hoe invasief zijn de werken?

Een beetje impact is bij dit soort werken haast onvermijdelijk, maar we letten er op zo bondig mogelijk te werken. Met een compacte graafmachine (1,20 m breed – eigen beheer) en de nodige rijplaten proberen we om aangelegde stukken tuin zoveel mogelijk te sparen.

Wat kosten grondwerken? 

Voor een gemiddelde woonuitbreiding zit u al snel aan zo’n € 35.000. Op dat bedrag gaat ongeveer 25% à 30% naar de grondwerken alleen. Veel hangt uiteraard af van het type aanvraag en wat u eventueel zelf kan of wil doen.

Bij Decoranda ontvangt u sowieso een vaste prijs. De offerte die we maken geeft een goede inschatting van de eindfactuur. De werken die u zelf uitvoert, halen we uiteraard uit de offerte.
Komen we op het moment van de delfwerken obstakels tegen, dan passen we ook in de andere richting de offerte aan. Uiteraard gebeurt elke wijziging in overleg met u, zodat u op voorhand weet waar het eindigt. 

Benieuwd, naar de prijs?

Grondwerken bij Decoranda 

Kiest u voor Decoranda, dan gaat u voor een totaalaanpak enerzijds en grote flexibiliteit anderzijds.

Met een in house bouwafdeling en meer dan 25 jaar ervaring, kan u rekenen op een betrouwbare partner voor het totaalpakket in eigen beheer. Bij dergelijke werken hebt u recht op 10 jaar bouwgarantie, waarbij de verantwoordelijkheid bij de uitvoerder ligt – een extra drijfveer voor ons elke fase van de grondwerken zo goed mogelijk uit te voeren.

Laat u al die fases bovendien door dezelfde partij uitvoeren, dan verloopt de opvolging van de werken quasi naadloos. Decoranda beheert in dat geval als het ware de agenda van de verschillende aannemers, waardoor we snel en efficiënt kunnen inspelen op de oplevering per fase. Het resultaat is een vlot verloop.

Ook kan u ons aanspreken voor de verdere afwerking van uw constructie. Zaken die wij ook voor u kunnen doen (na de installatie van de vloerplaat en de isolatie), zijn:

  • Chape leggen
  • Vloer kiezen
  • Vloer leggen

Benieuwd naar wat Decoranda allemaal kan? Laat u inspireren door onze realisaties. 

Meer nieuws

  • 6% BTW Gratis van maart tem juni

  • Renson voorjaarsactie 2024

  • Led actie 2024

© Decoranda 2024 – Webdesign Media-Architect
Privacy Policy | Cookiebeleid