Vergunning bijgebouw - dit moet u weten voor u eraan begint
22 / 12 / 2021
22 / 12 / 2021
Een tuinkantoor, poolhouse of aparte studio in de tuin: een knap bijgebouw is een instant eye catcher en geeft uw woning extra cachet. Voor u aan het bouwavontuur begint, informeren we u graag over de vergunning die u al dan niet nodig hebt.
Een omgevingsvergunning – want zo heet de vergunning officieel – is nodig wanneer u boven de 80m2 bijgebouw wil zetten in uw tuin.
Tot die grootte mag u verhardingen in de tuin gewoon laten doorgaan. De volgende voorwaarden zijn dan ook van toepassing:
Niet vergeten: zwembaden en terrassen tellen ook mee, net als een tuinoverkapping op palen. Die laatste lijkt minder invasief dan een ‘dichte’ constructie (met ramen en deuren) maar eigenlijk telt alles wat een verankering in de grond nodig heeft, mee in die 80m2.
Let wel: veel hangt af van de plaatselijke voorwaarden. Die durven per gemeente en per verkaveling al eens te verschillen, waardoor een vrijstelling ook mogelijk is. Decoranda raadt daarom aan zeker de verkavelingsvoorschriften na te lezen of informatie op te vragen bij de Dienst Stedenbouw van de gemeente waar je woning gelegen is.
Ja en nee. In de breedte of diepte heb je minstens 3,5m nodig om op een gerieflijke manier de ruimte aan te kleden en toch nog vrij te kunnen bewegen. Wij raden dus meestal een minstens 4m aan. Dan kan je tot 10m in de andere richting werken. Daar zit natuurlijk al de rest in:
Absoluut.
Kiest u voor een constructie die verplaatsbaar is doorheen de tuin, dan hebt u geen vergunning nodig.
Zodra er een vloerplaat in de grond aan te pas komt, is een omgevingsvergunning wel vereist. Opnieuw, enkel wanneer u de 80m2 verharding of 40m2 bijgebouw overschrijdt.
Vraagt u een prijs aan voor een bouwproject in uw tuin, dan komen onze experts graag eens langs bij u thuis. Zo krijgen ze een idee van de mogelijkheden en zien ze in een oogopslag of een vergunning nodig zal zijn, of dat u eerst bijkomende informatie moet opvragen bij de dienst Stedenbouw.
Verder helpen we ook met het invullen van een omgevingsvergunning. Vaker dan vroeger gebeurt zo’n aanvraag online en dat is soms een beetje zoeken. We overlopen op uw tempo de nodige stappen en zorgen voor de nodige plannen.
Dat kan snel gaan, veel hangt af van de ambtenaar. Over het algemeen rekent u best een 3-tal maanden. In die tijd wordt uw dossier opgestart, bekeken en geëvalueerd, met hopelijk een positief resultaat.
Soms kan de gemeente extra informatie vragen over riolering, fundering, waterafvoer of gebruikte materialen, die we in overleg afhandelen.
Heel soms (echt zelden) is het advies negatief en gaan we op zoek naar de reden waarom. In overleg met u passen we het ontwerp dat op tafel ligt aan, om alsnog de omgevingsvergunning goedgekeurd te krijgen. Die aanpassing kan indien u dat wenst samen met een architect. Ook die dienst bieden we aan.
Een aanpassing betekent wel dat we een nieuwe aanvraag moeten indienen. Dat impliceert dus ook een nieuwe wachttijd.
Een nee is dus zeker niet definitief, maar vertraagt het proces wel.
Proficiat, met de vergunning op zak kunnen we aan de slag.
Nadien zijn nog enkele formaliteiten nodig op vlak van communicatie en bekendmaking van de bouw. In het dossier van de gemeente zit een handig overzicht met de nodige stappen.
Die prachtige woonuitbreiding ligt binnen handbereik!
Decoranda is dé partner voor al uw woonuitbreidingen, aan of van de woning